BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

Pár tipp, hogyan NE csinálj tökéletes Instagram sminket!

(This post is only in Hungarian, sorry)

Nagyon szeretem az Instagramot böngészni. Mikor van egy kis percem, mindig átpörgetem az aznapi képadagot, hiszen ez az a felület, amit nem csak szórakozásból nézegetek, hanem tanulás és információgyűjtés céljából is. A feedem többsége sminkesekből, celebekből, beauty bloggerekből áll, így a megosztott tartalmaik által én is sokat tanulhatok a sminkelés világáról, beleleshetek mások életébe és megismerhetem a legújabb divat- és sminktrendeket. Viszont bármennyire is inspiráló az Instagramon látott rengeteg gyönyörű és tökéletes smink, van egy óriási problémám velük kapcsolatban: mindegyik túl tökéletes. Ráadásul ezek a túltökéletesített sminkekben pompázó bloggerek már szinte irreális elvárásokat támasztanak rajongók milliónyi számára. Hiszen mit látunk nap, mint nap? Pórusmentes bőrt, tökéletesen cizellált arccsontokat, hibátlanul elkészített, hajszálpontos szemsminkeket, csókosra rajzolt, sima ajkakat. Valóban abba az irányba indulunk, hogy a sminkkel túltökéletesített nő lenne a korunk ideálja?

A következő posztban szeretnék kicsit rávilágítani arra, hogy miért nem tanácsos az Instagram képek alapján sminkelnetek, illetve hogyan lenne érdemes natúr sminket készítenetek, ha kontúrozni, szemöldököt formázni vagy a bőrhibáitokat szeretnétek eltüntetni a legtermészetesebb módon.

Félreértés ne essék, én imádom a sminkek minden formáját, legyen az leheletvékony vagy már túlzóan extrém. Szeretem mindegyik változatban meglátni a szépséget, a művész egyedi kéznyomát, azt ahogy széppé teszi vagy éppen totálisan átváltoztatja a modellt. Ez egy része a dolognak. Hiszen a sminknek rengeteg vonulata van, de ezek közül a legfontosabb az, hogyan sminkeled magad nap, mint nap, akár iskolába, akár a munkahelyedre mész. Hogyan készíted el a hétköznapi sminked és jelenleg ennek a megvalósítása és a trendje vett 180°-os fordulatot az elmúlt időben. Míg régen a magazinok voltak a trendek hírhozói, ma már a közösségi média látja el ezt a feladatot. Ám a közösségi média nemcsak a trendeket ismerteti meg velünk, hanem a trendek is itt teremnek, a közösség maga generálja az újabb és újabb divathóbortokat, amik mint egy tornádó, egyre több és több embert sodornak el magukkal. Ennek pedig az egyik kivetülése a vékony derék-kerek popó-feszes test háromszögön túl, hogy teljesen átformálja a természetesen sminkelt nőről alkotott képet az emberekben.

Az év elején találkoztam ezzel, a ma már több mint 2 milliószor megtekintett videóval, ami gyönyörűen mutatja be, hogy 2014-ben milyen abszurd és botrányos sminktrendeket követtek az Instagram hatására. Ez a videó azóta, komolyan mondom, a Bibliám, annyira tökéletesen írja le, hogy mennyi hülye szokást kapott fel a sminkvilág. Az itt felsorolt tiltólistás szépségtrendek közül most szeretnék hármat kiemelni, mert úgy gondolom, ezek alkotják az alapkövét ennek az elferdült képnek.

Instagram szemöldökök

Az egy dolog, hogy divat a dús, de ugyanakkor rendezett szemöldök, de muszáj ennyire a végletekig tökéletesíteni? Elöl elhalványodó, duplán vastagra rajzolt, korrektorral kocka alakúra szabott szemöldökök vannak még mindig mindenhol, bárhova nézek. Miért és minek?? Továbbá, miért tölt minden beauty guru 10 percet 1 darab szemöldök megformázására és miért kell 8 fajta terméket használni rá? Bár a szemöldök az arc egyik meghatározó pontja, nincs szükség annak a mennybe emelésére. Egy időben én is hasonló lépésekben készítettem el a szemöldököm, míg rá nem jöttem, hogy felesleges ennyit vesződnöm vele, mert túl természetellenes az összhatás. Ma már nehezen, de próbálom megállni a túlrajzolásukat, hiszen mindig az lebeg a szemem előtt, hogy a kevesebb festékkel még kevésbé nézek ki hülyén, mintha összefirkálnám mindennel a szemöldököm. Mint ahogy ez a lány teszi:

Drag Queen kontúrozás

Wayne Goss már tökéletesen megfogalmazta, de én is csak megerősíteni tudom: ha nőknek születtünk, miért akarunk úgy kinézni, mint aki csak emlékeztet egy nőre? Imádom a drag queeneket, fantasztikus a kisugárzásuk, a megjelenésük, a RuPaul’s Drag Race az egyik kedvenc show-m a világon, de ha a sminkelésről van szó, nem értem, hogy miért pont nőknek öltözött férfiaktól lessük el a sminktrükköket? A divatheteken szebbnél szebb sminkek születnek, amik egytől egyig frissek, természetesek, csodálatosan mutatnak a modelleken. Megsúgom: ezek a kifutós sminkek nem azért mutatnak jól a modelleken, mert modelleken vannak bemutatva. Azért mutatnak jól, mert egyszerűek, mert nem néznek ki színpadi maszknak, mert a nők természetes szépségét emelik ki, az adottságokat. Ha ugyanezeket az egyszerű, természetes sminkeket rajtatok is elkészítenék, biztosra merem mondani, hogy fantasztikusan néznétek ki ti is bennük. Viszont a YouTube önjelölt szépségszakértői szeretik megerőszakolni a természetes smink illetve a hétköznapi smink fogalmát, így születnek az olyan videók, mint például az alábbi. Te hány terméket használsz a hétköznapi sminkedhez? Gondolom nem többet, mint 5. Ebben a videóban több mint 20 termékkel készült el ez a “természetes hatású” smink:

2015-ben sajnos még mindig ott tartunk, hogy nagyon kevesen értékelik a nagy sminkmesterek által készített, egyszerű, valóban természetes sminkeket. Bármikor kiraktam régebben a Facebookra egy totálisan nude, természetes sminket, jó ha 2 like érkezett rá. Míg egy agyonkontúrozott, totálisan műnőre megcsinált sminkes fotó biztos kapott 50 “tetsziket”. Az emberek szeretik a szépet, de csak akkor, ha csillivilli csomagolással, tízszer be van fedve és húsz masnival meg van fejelve. A nagy brandek pedig ezeket az elvárásokat lovagolják meg, olyannyira, hogy márciusig bezárólag már több mint 20 különböző kontúrpaletta jelent meg a piacon, hogy kielégítse az Instagramon és a YouTube-on lógó nép óhaját. Nem mondom, mind egytől egyig nagyon izgalmas és szép termék… de valóban szükségünk van rá? Valóban szükségünk van egy 8 darabos, highlighterből és kontúrszínből álló palettára a hétköznapjainkban? Valóban szükségünk van kiadni tízezreket egy olyan termékért, ami semmivel nem ad többet, mint egy egyszerű, barna szemhéjpúder, ami ugyanúgy elvégzi a dolgát? Csak azért, hogy aztán olyan hamis, kiálló járomcsontunk legyen, ami már a sztratoszférát csapdossa? Nem, nincs szükségünk rá. Ahogy nincs szükségünk a 100000000. “Hogyan kontúrozz úgy, mint Kim Kardashian” oktatóvideóra sem. Ezek helyett inkább Bibliaként kéne tekinteni Lisa Eldridge, Charlotte Tilbury, Mary Greenwell vagy Sam Fine videóira. Ők azok, akik megvalósítják korunk sminktrendjeit élhető, érthető, hordható formában.

Többrétegű alapozás

Nagyon kedves sminkmesterem, Tombor Saci mondta mindig a következő gondolatokat. Az emberek, ha ránéznek egy arcra, nem azt nézik, hogy milyen a szemed, milyen az orrod vagy a szád. Az emberek először a bőröd színét, a bőröd textúráját veszik észre, és ez a meghatározó tényezője annak, ha valakit szépnek vagy kevésbé tetszetősnek tartunk. Nézzen ki az az adott ember bárhogy, ha a bőre szép, a többi már részletkérdés. Úgy gondolom ebben van az igazság. Az arc szépsége nem ott kezdődik, hogy megveszem a legdrágább alapozót, jól felpakolom aztán már tökéletesen nézek ki. Az arc egészsége és szépsége az ápolásnál kezdődik. Ott, hogy megadod az arcbőrödnek azt a kellő táplálást, hidratálást, amit megkíván. Lemosod, hogy eltávolítsd azt a rengeteg koszt, amit magába szívott, leradírozod, hogy ne kenj fölöslegesen az elhalt hámsejtekre krémet, tonizálod, hogy vissza add a bőr természetes pH értékét, majd hidratálod, hogy vissza add rugalmasságát és frissességét. Ezek az első számú lépések. Ha ez megvan, akkor jöhet a korrigálás, amelynek törvényszerűen sosem szabad elnehezítenie a bőrt, elfednie teljesen annak természetes megjelenését. Tehát “sose nyomd fullba a kretént”, legalábbis ha az alapozásról van szó. :) Ennek ellenére mit látunk mindenhol? Duplán alapozást, korrektorral vastagon, minden létező pórus elfedését, erős kontúrozást, bronzosítást, pirosítást, highlighterrel kiemelést… és ettől annyira művi, életszerűtlen lesz az összkép, hogy komolyan nem tudom eldönteni, hogy egy színpadi előadás készülődését látom vagy ténylegesen egy “everyday, natural glam look” készül. Összehasonlításképpen itt van Nikkie, a NikkieTutorials csatorna arca. Imádom a lányt, gyönyörű és irtózatosan szép és ötletes sminkeket készít…. de az az alapozás. Na az valami katasztrófa. Az ember bőre nem bír el ennyi kencét, mint amit ő ken magára nap mint nap. Hiába szép a végeredmény, egyszerűen sok. Szerintetek ez a smink természetes? Hordható, elkészíthető a mindennapok rohanásában? Kizárt.

Mit tehetsz, hogy ne úgy nézz ki, mint egy túltökéletesített Instagram kép?

Összességében a fent leírt sminkelési módszerekkel nem azért nem értek egyet, mert nem szépek. Hanem azért, mert olyan, önmagában szuper sminktrükköket túloznak el, amelyeket a hétköznapokon is akár lehetne alkalmazni, de nem ilyen megvalósításban. A fent bemutatott sminkek nem nyújtanak kényelmes viseletet a hétköznapokon, ráadásul nem adnak hasznosítható tanácsot azoknak, akik gyorsan és hatékonyan szeretnék a napi sminkjüket elkészíteni. Pedig pont ez lenne a cél. Az alapötletek ott vannak mindegyikben, csak tudni kell úgy alkalmazni őket, hogy az minél egyszerűbben megvalósítható legyen és láthatatlanul emelje ki az arc szépségét. Íme pár tipp, hogyan érheted el mindezt:

 Kontúrozás

Instagram_dos_donts Instagram_dos_donts4

 • Felejtsd el a különböző kontúrpalettákat! Neked pontosan egyetlen egy olyan termékre van szükséged, ami egymagában elvégzi a kontúrozást. Egy palettát sosem tudnál kihasználni úgy, mint a sminkmesterek, ezért keresd meg azt a tökéletes darabot, amivel finoman csontosíthatsz. A NYX Wonder Stick kétvégű kontúrozó ceruzája vagy a NYX híres Taupe elnevezésű pirosítója szuper megoldást nyújt erre.
 • A kontúrozás lényege, hogy játszol a fény-árnyék effektekkel, így az arcodon oda teszel sötét színt, ami egyébként árnyékot vetne (járomcsont alatt, orr két oldalán, szemhéjráncba, homlok két oldalán, esetleg annak az ívét követve, illetve az állad vonalán) és oda világosat, ami az arcod legmagasabb pontja (a járomcsont legfelső pontjára, szemöldök alá, orr hegyére, az ajak kupidó ívére, az áll és a homlok közepére). A hétköznapokon nincs szükséged az arcod összes pontját formázni, ezért összesen két helyen érdemes a csontosítást elvégezned: a járomcsont alatti részt illetve opcionális esetben az orrod vagy a homlokod (attól függően, hogy arányaiban mennyire illeszkedik az arcod összképébe). Ha kiemelni szeretnél, akkor a járomcsont feletti területet emeld ki highlighterrel egyedül. Minél kevesebb és észrevehetetlenebb, annál jobb.
 • Használd a kontúrterméked finoman, ne kezdj bele őrült csontosításba! Pusztán egy picit kell megformáznod az arcod, nem egyből halálfejet varázsolni magadra. Húzz egy vékony, rövid vonalat a kontúrceruzával vagy használj egy kevéske port közvetlenül a halántéktól, a járomcsont alatt egészen a csont végéig (ezt kitapintva érezni is fogod) és alaposan dolgozd el, felfelé söprő mozdulatokkal. Mindig ügyelj arra, hogy ne csinálj Jokert magadból, tehát ne húzd egészen az ajkad széléig a kontúrt! Pusztán ennyitől máris szépen kiemelkednek az orcáid.
Szemöldök formázás

Instagram_dos_donts2 Instagram_dos_donts5

 • Kizárólag csak annyit változtass a szemöldököd formáján, amennyire szükséges és mindig alulról, csupán 1-2 szálat húzz ki, hidd el, látni fogod az eredményt így is. A szemöldök a leggyengébb szőrünk a testünkön, így ha már egyet rossz helyről szedsz ki, nagy a valószínűsége, hogy sosem fog visszanőni.
 • Szemöldök ceruza, szemöldök por, zselé, fixáló, highlighter… minek használni ennyi mindent? Itt is pusztán egy jó termékre van szükséged, amelyik jobban kézre esik, amelyik a legmegfelelőbb a szemöldököd formájához, minőségéhez. Legyen az por, vagy ceruza, esetleg zselé, ne vidd túlzásba a formázást. A szemöldökformázó termékek funkciója között is óriási különbség van. A ceruzát inkább a szálak megrajzolására használjuk, a port kitöltésre, a gél állagú termékeket pedig erre is, arra is, de csak nagyon kis mértékkel. Nincs szükség, hogy egyszerre mindet használd.
 • Törekedj a legnagyobb természetességre! Csak azokon a pontokon töltsd ki a hiányzó részeket, ahol úgy látod a legszükségesebb, azt is egészen finoman felépítve. Nagyon jó barátod lehet a szemöldökfésű, hiszen ha már kicsit megigazítod a szemöldököd vele, jobban látod, hogy mely területek igényelnek kitöltést vagy pár újonnan rajzolt szálat.
Alapozás

Instagram_dos_donts3 Instagram_dos_donts6

 • Ha a termékekről van szó, az arc alapozásánál milliónyi fajta szóba jöhet, de higgyétek el, nem érdemes beruházni ezer különböző darabba. Legyen a sminkkészletedben egy olyan darab, ami minden alkalomra, a legjobb fedést nyújtja számodra. Ha az alapozókat használod szívesen, válassz egy könnyedebb állagút, ami jól építhető, de vékonyan is gyönyörűen mutat. (MAC Matchmaster vagy az YSL, már kivont Teint Resist alapozója a kedvencem) Ha pedig inkább egy lazább, de egységes bőrtónust szeretnél, egy BB/CC krém ideális megoldás lehet erre. (Nálam a MaxFactor CC-je viszi a pálmát.)
 • Remélem nem mondok ezzel újat, de azért megismétlem: a réteges vakolat minden, csak nem szép. Már egy jó ideje nem véletlenül szajkózzák mindenhol, hogy az alapozóval nagyon óvatosan és finoman kell bánni, de sokan még mindig ezzel ellentétesen készítik el a sminkjüket nap mint nap. Hogy elkerüld a vakolat hatást, próbálj meg egyszerre csak egy pumpányi adagot kinyomni a kézfejedre, majd az ujjaddal pöttyönként tedd fel az alapozót. Ezután fogj egy alapozóecsetet és kezdd el vékonyan elsimogatni a pöttyöket, hogy belesimuljanak a bőrszínedbe. Mivel az alapozóecset sokszor csíkot hagy maga után, ezért az eloszlatást követően vagy egy nedves szivaccsal óvatosan, nyomkodó mozdulatokkal egyenlítsd ki az alapozó felületét, vagy nedves szivacs híján, pusztán az ujjbegyeid használva is szépen egységesítheted a felvitt réteget, ütögető mozdulatokkal.
 • Ha az alapozás után maradnak még látható bőrhibák (pirosság, pattanás stb.), akkor azt ne még több alapozóval próbáld elfedni. Ha jellemzően pirosas a bőröd egy-két helyen, akkor az alapozás előtt használj zöld korrektort/primert, vékonyan felvíve az adott területekre, majd ezután használd az alapozót. A pattanások, hegek eltüntetésére pedig az alapozás után, a bőrszíneddel megegyező korrektort használj. Nekem a legjobban az a módszer vált be, hogy felviszek egy kis korrektort a pattanásra egy ujjbegy nagyságú területen, majd egy tömött (fluffly) ecsettel (pld. a MAC 217-es vagy ahhoz nagyon hasonlító, tömött ecsetek tökéletesek erre) elsatírozom a széleket, így biztosan láthatatlan lesz és a felvitt réteget sem szedem le a pattanás felületéről.
 • Nagy divat lett a már egészen apró karikák jó vastag korrektorral való elfedése az elmúlt időkben. Nincs szükség fél liter korrektort magadra borítanod csak azért, hogy Photoshoppolt Madonna simaságú legyen a szem alatti területet. Wayne Goss egyik videójában szuperül megmutatja, mi a különbség akkor, ha túl erősen illetve ha vékonyan használod a korrektort a szem alatti területre. ITT megnézheted.
 • A púderrel csínján bánj, még ha a bőröd olajosabb és hajlamosabb gyorsan átfényesedni, akkor is. Próbáld elkerülni a pufnikat, szerintem azokkal csak túlzásba viheted a púderezést, helyette inkább egy tömöttebb ecsettel óvatosan ütögesd fel a púdert azokra a részekre, amik a legzavaróbbak, ha túl csillogóak (homlok közepe, szem alatti rész, az orcák, közvetlenül az orr melletti területei, orr).

 

Összegzésképpen szerintem a sminkelés egy nagyon jó dolog, rengeteget kihozhat egy emberből, de nem szabad elmenni addig a pontig, ameddig már a természetes sminkünk egy horrorfilmbe illő jelenetté nem változik. Az Instagram egy nagyon jó felület arra, hogy megismerjétek mások módszereit, ha sminkről van szó, de a nap végére csak egyet jegyezzetek meg: nem kell, csupán egy kis minimális smink ahhoz, hogy mindegyikőtök egytől egyig, minden kisebb-nagyobb tökéletlenségével együtt, tökéletes legyen.

22 Comments

 1. Nagyon jól összefoglaltad Anita :) Eddig inkább csak a videóidat néztem, de rá kell jönnöm, hogy a blogposztjaid is érdekes és nagyon jól írsz, csak így tovább! :)

 2. Megneztem wayne goss szem alatti korrektorozos videojat es a vegen o maga is azt mondja, hogy az erosebben korrektorozott es puderezett felulet jobban nez ki. Ezt egy kicsit nem ertem :D egyebkent sok olyan dolgot leirtal amik bennem is felmerultek. Nekem egyebkent az egyik kedvenc youtube csatornam az itsjudytime :)

  • Igen, az tény, hogy a durván púderezett oldal szebben mutat, de a másik oldal sokkal természetesebb. Én ezt a videót úgy értelmeztem, hogy oké, el tudom a karikákat tüntetni 20 kiló alapozóval és lehet gyönyörű és tökéletes a szem alatti rész. De érdemes? Kell? Szükség van arra, hogy mindent eltakarjunk? Miért nem lehet egy kis tökéletlenséget is hagyni, hogy kicsit élőbbnek mutasson a bőr? Szóval tény, hogy a videó kicsit félreérthető, de jól mutatja, hogy mi a különbség a két technika között és szerintem még mindig a legkevesebb terméket tartalmazó oldal a legjobb. :)

 3. Tetszik a cikk, viszont a szemöldök témába sajnos nem értünk egyet. Mert Te is megemlíted, ha rossz helyről szedjük ki, nem biztos hogy visszanő. És mi van azokkal, akik tinikorukban kigyomlálták, és nem nőtt vissza? Mint például nekem? Nem is egyforma és alig van pár szál, az eleje is szinte teljesen hiányzik. Na, ilyenkor mi van? :) Hogy rajzoljam meg, hogy természetes legyen? Mivel így esélytelen, hiszen nincs mire rádolgoznom… Én is hasonlóan csinálom, mint az ellenpéldaként mutatott lány, és nekem tetszik a végeredmény, pláne mivel ha az eredeti szemöldökömet hordanám, simán beillene egy szemöldök-fail válogatásba.

  • Szia Eszter! Teljesen megértem a problémád, és igazad van, mivel nem írtam arról, hogy mi van, ha valaki a csodás 90-es ill. 00-es évek elején lecsupaszított szemöldököt kell viselnie és elviselnie :) Teljesen megértem, ugyanakkor szerintem a videóban látható lány akkor sem csinálja jól, amit csinál. Nézd meg és hasonlítsd össze azt a videót ezze, amiben Sam, a Pixiwoo duó tagja mutatja be hogyan lehet dús szemöldököt készíteni pusztán szemöldök zselével: https://www.youtube.com/watch?v=G18vN1jjS54

   A Sam által használt Anastasia Beverly Hills márkájú terméket innen veheted meg, ingyenes szállítással: http://www.beautybay.com/cosmetics/anastasiabeverlyhills/dipbrowpomade/

   Szerintem érdemes lenne kipróbálnod ezt a technikát és ha már ráállt a kezed, a hétköznapokon is tudod alkalmazni, mivel ez a zselé sziklaszilárd, tuti nem fog elmaszatolódni az arcodon :)

   • Köszönöm szépen a szuper tippet, ki fogom próbálni! :) Biztos időbe telik mire megtanulom, de ahogy néztem megéri. :)

 4. Fanni B.

  Az első videót én már korábban megnéztem, feldobta a Youtube :) A “szellem” szemöldök egyenesen borzalmas, és ezt még természetesnek kinézetűnek nevezik xD. Ritkán használok alapozót és púdert, de akkor is igyekszem a lehető legkisebb mennyiséget felvinni és abból kihozni a legjobbat :)))) Pirosító-bronzosító-highlighter: egyiket sem használom, lusta vagyok hozzá :D
  Igaz, hogy én vidéken lakom, de itt rengeteg túlsokszoli-túlsokalapozó-túlélesszemöldök található + vegyük hozzá a nem megfelelő árnyalatú alapozót is.

 5. szpirita

  Teljesen egyetértek veled! Annyira kellett már egy ilyen cikk! Főképp egy beauty bloggertől hiteles.
  Az elhalványodó kocka szemöldök, túlalapozás, agyon kontúrozás és társai már teljesen eluralkodtak a youtube és blogok sminkvilágán. Persze gyönyörűen mutatnak a képeket ezek a hibátlan arcok, de mindig az a kérdés merül fel bennem, hogy a nappali fényben, közelről nem úgy néznek-e ki ezek a csajok, mint egy transzvesztita? Mennyire más mondjuk Mary Greenwell, ahogy odapofozgatja, mázolja az ujjaival a sminket a modellek arcára, vagy Charlotte Tilbury a nagyvonalúan applikált sminkjeivel. Maguk a termékei is azt sugallják, hogy nem kell túlzásba vinni a dolgokat, elég egy Beach Stick vagy Filmstar on the Go paletta (vagyis 1-2 jó termék) plusz az ujjad, 3 perc és kész a smink. A tanulság valóban az, hogy mindez jól mutat a videókban, Instagramon, de a valóságban jobb, ha nem ezt követik a nők, ha jól akarnak kinézni. És, hogy a szép bőr a legfontosabb, ha vonzó arcot szeretnénk.

  • Igen, teljesen jól látod a helyzetet, ezért próbáltam én is összeszedetten megfogalmazni ezt, amit te is mondtál. Én nagyon csodálom, hogy ezek a mester sminkesek milyen profin, mennyire kevés mennyiség eldolgozásából, mekkora csodákat tudnak kreálni. És ez nem lehetetlen számunkra sem, csak meg kell tanulni ténylegesen használni a termékeinket, nem csak össze-vissza kenni mindent magunkra :)

 6. Mo0nlight

  Nagyszerű cikk, VÉGRE valaki kimondja ami bennem is újra meg újra megfogalmazódik a beautyguruk sminkvideó kapcsán! Ezek az eltúlzott technikák gyögyörűen mutatnak a fotókon, de élőben inkább éreztem magam bohócnak, mint szépnek, amikor az említett sminkekhez hasonlót készítettem erősebb kontúrral, highlighterrel, több korrektorral a szemem alatt… Pedig nem is hétköznapra szántam, hanem alkalomra, és még így sem vittem túlzásba a mennyiségeket. Mindenesetre most megnyugodtam, hogy nem velem van a gond, és valóban nem feltétlenül jelent követendő példát a híres guruk munkássága., főleg nem a mindennapokban.

  • Én is csak nagyon extrém sminkek alkalmával kontúrozok és korrektorozok erősen, de ezek csak a ritka esetek. Hétköznap nagyon lightosan készítem el a sminkem, a blogon pedig inkább a szemeken/ajkakon van a hangsúly, a szép kidolgozáson, de törekszem arra, hogy ne látszódjanak nehéznek és viselhetetlennek.

 7. Jó hosszúra sikeredett ez a bejegyzés, de nagyon tetszett! :)
  Én személy szerint ezektől az elhalványított, nagy precizitással elkészített kocka-szemöldököktől mindig elborzadtam…
  Akiket itt fentebb említettél, egyiket sem követem, egyszer próbálkoztam Chrisspy-vel, de annyira mű hatású volt az összes sminkje, hogy inkább leiratkoztam róla. Szépnek szép, de hétköznapokban egyáltalán, de még egy egy eseményre is alig hordhatóak a sminkjei. Viszont akit én mostanában nagyon szeretek, az Brittany videói (GettingPretty), nagyon gyors és egyszerű sminkek szokott készíteni, amik abszolút hétköznap-kompatibilisek. :)

  • Már régóta bennem volt, így muszáj volt kiadnom magamból ezt az egész gondolatmenetet :) Chrisspy-t nem bírom elviselni, a kisugárzásában van valami, ami nagyon taszít, nem csak a sminkje. Brittanyt meg fogom nézni, szeretek új vloggerekre rátalálni, köszi! :)

 8. Tuti ez a cikk Nitu! Pont a kedvenc Smink youtubereimről akartam én is írni… :D Én is ki vagyok ettől a gyors és természetes nappali sminktől. Főleg azért, mert az alapozás egyáltalán nem gyors folyamat és nincs is minden nap szükségem rá sem a munkahelyemen, sem ha a városba besétálok. Ez nekem már alkalmi kategória. Max púdert dobok fel a fénylő bőrömre a nappali hidratáló után, meg némi korrektor a pár piros pattanásra és indíts.
  Besírtam az első videón! :D
  Ihletnek használom a videókat, a színek kiválasztásánál. Ez a napra tökéletes babaszoborszerűség viszont tényleg riasztó!
  Az orrcsont árnyékolása…hahaha…nekem olyan görbületek vannak az orromon, hogy ilyesmi sosem menne. :D
  Desy Perkins nekem sem szimpatikus, van benne valami túlcizelláltság.

  • Dettó! Az én hétköznapi sminkem is kb egy kevés alapozó, pirosító, szempillaspirál, néha kis rúzs, de ennyi és nem több. Kéne több olyan vlogger, aki tényleg a hordhatóságot célozza meg és nem csak a mutit.

 9. Hűű Nitu, ez a legjobb cikk, amit az elmúlt időben olvastam! Annyira igazad van! Csak pár hónapja van Instagram fiókom, elég sok embert követek, de teljesen kivagyok az ilyen Amrezy csajoktól. Az elején feliratkoztam több ilyen fiókra is, majd szépen le is íratkoztam róluk. Nikkit nagyon régóta követem, de mióta jóban van a Crispy (fogalmam sincs hogy kell leírni a nevét, nem követem sehol), és Desy Perkins lányokkal, azóta nagyon eldurvultak a sminkjei. Sokszor már meg sem nézem őket, mert mind egy kaptafára készülnek. Sokkal inkább megnézem Tanya Burr sminkvideóit, aki leginkább a bronzosító-highlighter duót használja a szemén is, nem zavarja, ha maradnak piros foltok az arcán, és max egy pár tincses pillát tesz fel magának extraként. Vagy CoffeeBreakwithDani videóit, aki hetekig a “mamaface” sminkkel vette fel a videóit, hogy lássák a követői, ő általában így néz ki a mindennapokban, mert egy 3 éves kisfiú anyukája. Jacklin Hillt MÉG követem, de durva túlzásokba szokott esni ő is. :(
  Összességében viszont szerintem nem szabad összetéveszteni az instagram és youtube világát a hétköznapi világgal. Én minden nap sminkelek, rengeteg youtube videót nézek, de sosem jutna eszembe a szemöldökömre fél percnél többet szánni, és annak már örülök, ha valakin sminket látok a környezetemben, mert “vidéken” már az is furcsa, ha valakin szemhéjtus van… Én úgy látom, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az arcápolásra is, ezért úgy gondolom a fiatalabb korosztály már el van látva a kellő információkkal, hogy minél szebb bőrük lehessen. :)

  • Örülök, hogy te is egyetértesz velem, és ezek szerint nem csak én vettem észre ezt a tendenciák a beauty guruk körében. Nikkie valóban már nem a régi önmaga, nagyon igaz, hogy Desi és Chrisspy haversága nagyban befolyásolta a videóit. Nekem Lisa Eldridge az abszolút kedvencem, ha hétköznapi sminkekről van szó, de nagyon szeretem még a Makeup Game on Point és az Itsmyrayeraye csatornáit is :) Az arcápolás sok helyen kevés szerepet kap, reméljük azért ez változni fog a jövőben, ahogy te is mondod :)

 10. Szerintem az atlagember konnyen elfelejti, hogy a sminkguruk, akik posztoljak ezeket a sminkeket, sok esetben ebbol is elnek, ezt csinaljak nap mint nap, meg jo, hogy profi termekeket hasznalnak es csak tokeletes sminkeket toltenek fel magukrol, hiszen ezzel tudjak nepszerusiteni magukat. De aki nem sminkel masokat, annak tenyleg nincs nagy szuksege ezerfele, specialis termekre. Persze nincs baj azzal szerintem ha valaki szeret kiserletezni. Csak altalaban amit az instagramon meg a jutubos tutorialokban “quick & easy natural everyday makeup” cimszo alatt talalunk, az a valo eletben sok esetben inkabb alkalmi sminknek helytallo.

  • Igen, teljesen érthető, hogy aki Instagramolásból él, az ilyeneket tölt fel. Csak az a baj, ahogy mondod, hogy a követők ezt hétköznapinak veszik, ha valaki “full glam” módban tolja minden nap. Persze maguk a guruk sem figyelnek erre, mert az ő életük a látványból áll és nem adnak ezzel tényleges tudást az emberek kezébe. Pedig megtehetnék…

  • sminkeskent egyet értek minden leírt szoval, tényleg botrány ami az instan meg a YouTube-on megy, viszont kérlek kérlek ne keverjük össze ezeket az önjelölt “gurukat” a profi sminkesekkel! Nem véletlen hogy az amerikai kollégák körében egyszerűen csak “fake-up artistoknak” hívják őket, semmi se esik messzebb egy igazán jo sminkestol, mint ezek a trendek. Es ezek a kislányok nem klasszikus értelemben véve élnek meg a sminkelesbol, szerintem a legtöbben soha nem érintettek ecsettel más embert önmagukon kívül (vagy ha igen akkor is csak a saját arcukat festettek ra), illetve mindenfele szaktudás nélkül oktatják a hülyeségüket. Számomra is meglepő hogy mennyi insta artist tanít sminkelni, es hogy mennyi ember van, aki hajlandó pénzt áldozni arra, hogy tőlük “tanulhasson”. Persze itt mar felmerül a kérdés, hogy ki a hülye, aki eladja, vagy aki megveszi? :)
   Ezt az egesz glam look dolgot is lehet egyébként ver profin csinálni, ajánlatom mindenkinek Scott barnes-t! En nem szeretem a glamourt, de ot megis elismerem, mert rajta látszik hogy pontosan tudja hogy mit miért csinal azert hogy elerje a kívánt hatást. A profi sminkelesnek meg valahol szerintem ez a lényege, es ez független a stilusoktol.

   • Köszönöm, hogy elolvastad és kommenteltél a poszthoz :) Ahogy észrevettem, a YouTube és az Insta “sminkesek” többsége a MAC-nél kezdte, de ahogy ez látszik is, ez nem jelent semmit, mert ettől még teljesen rossz technikákat és ideákat adnak át az olvasóiknak. Most megnéztem Scott Barnes pár videóját és wow, hát tényleg ég és föld a különbség! Köszi a tippet :)

Leave a comment

Please be polite. We appreciate that. Your email address will not be published and required fields are marked